SPATII DESTINATE ECHIPAMENTELOR DE CONTROL SI SEMNALIZARE, INCENDIU, ANTIEFRACTIE, CONTROL ACCES

    Incaperile destinate echipamentelor de control si semnalizare (centrala de semnalizare) afernte instalatiilor de semnalizarea incendiilor si sistemelor de alarma contra efractiei trebuie sa  corespunda urmatoarelor conditii:
    -sa fie amplasaate cat mai aproape de centrul de greutate (centrul cel mai apropiat ca amplasament de majoritatea echipamentelor deservite) al retelei respective, asigurand un grad de securitate corespunzator;
    -sa fie situate de regula la parter, in spatii usor accesibile din exterior, in vecinatatea acceselor la interventia pompierilor;
    Cand specificul cladiri impune, se admite amplasarea echipamentelor de control si semnalizare 
aferente instalatiilor de semnalizare a incendiilor si sistemelor de alarma impotriva efractiei la alte nivele ale cladiri.
    -sa asigure posibilitatea de transport pe caile de acces ale echipamentelor (coridoare,usi) corespunzator gabaritului si greutatii acestora;
    -sa aiba iluminat natural si posibilitati de aerisire, conditii normale de temperatura si umiditate, admise pentru cladiri aadministrative, sa fie ferite de praf si agenti corozivi, iar riscul de avariere mecanica a echipamentelor sa fie scazut;
    -sa fie astfel realizate incat sa impiedice propagarea usoara din exterior de incendii, explozii, trpidatii si zgomote;
    -sa nu fie travresate de conductele principale ale instalatiilor utilitare (apa, canalizare, gaze, incalzire etc). Sant admise numai racorduri pentru radiatoarele din incaperile respective.
    -spatiile pentru echipamentele de control si semnalizare aferente instalatiilor de semnalizare a incendiilor si a sistemelor de alarma impotriva efractiei sa fie prevazute cu instalatii de iluminat de siguranta pentru continuarea lucrului.
    In aceste incaperi au acces doar persoane autorizate.
    Incaperile trebuie sa fie cu tablou electric separat, alimentat inaintea intrerupatorului general, la o singura cale de alimentare- sau de pe bara de tensiune permadenta,- la dubla alimentare.
    Echipamentelor de control si semnalizare afernte instalatiilor de semnalizare a incendiilor se vor instala de regula in cladirea serviciului de pomoieeri, intro incintaa supravegheata permanent.
    Centrala sau panoul repertoar vor asigura retranslaatia indicatiilor in cladirile cu mai multe intrari pentru pompieri prin panouri suplimentaare de avertizare. Indicatiile vizuale sub forma lampilor de avertizare ale iluminatului pentru continuarea lurului, trebui sa fie montate la intrarile prevazutepentru accesul pompierilor in cladire.
    Amplasarea echipamentului de control si semnalizare(centrala de semnalizare) la incendiu impune, in plus urmatoarele:
    -indicatiilesi controalele sa fie usor acesibile pompierilor si personalului responsabil din cladire;
    -iluminatul sa permita citirea cu usurita a etichetelor si idicatiilor vizuale;
    -riscul de incendiu sa fie scszut si spatiul sa fie acoperit de instalatiile de semnalizare a incendiilor;
    Daca echipamentul de control si semnalizare este distribuit in mai multe carcase este necesar ca:
    -spatiul de amplasare al fiecarei carcase sa satisfaca cerintele de mai sus;
    -conexiunile intre carcase sa fie protejate corespunzator  impotriva avarieri prin incendiu sau avarieri mecanice;
    -facilitatile de monitorizare a defectelor sa acopere interconectarile dintre diferite carcase ale centralei.
    Daca se monteaza echipamente de control  si semnalizare aferente instalatiilor desemnalizare a incendiilor si sistemelor de alarma impotriva efractiei in medii care nu satisfc conditiile demediu curat si uscat, risc de avariere mecanica si de incendiu, atunci trebuie luate masuri suplimentarede protectie a echipamentului.
    In acest conditii se prevad prin documentatia tehnico-economica,cu minim 1-2 prize de 16 A/230V
pentru lampi portabile si unelte(scule, accesorii)portabile in conditiile prevazute de normativul I 7.
    In incaperile destinate centralelor de semnalizare a incendiilor se va amplasa un post telefonc, conectat la sistemul de telefonie interioara a obiectivului si un post direct la serviciul de sector sau localitate.
    Pentru localizarea rapida, usoara si fara ambiguitate a alarmei si pentru a lega indicatia centralei de locatia oricarui detector sau declansator maanual trebuie furnizate cel putin; cardul de zona, harta zonei, diagrama de conectare, laampi pentru indicare la distanta.
    Legaturile automate trebuie monitorizate astfel incat orice defect sa fie indicat la distanta sau la centrala. Acolo unde exista centre  de supraveghere la distanta trebuie transmise cel putin semnalele genrale de incendiu sau de defect. Daca spatiul este permanent supravegheat, atunci se poate utiliza telefonul pentru anuntarea pompierilor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7