EXECUTAREA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR SI SISTEMELOR ANTIEFRACTIE
Instalatiile de semnalizare a incendiilor se vor realiza in, executie ingropata sau aparenta, cablurile utilizate sant conforme cu cerintele specificate de producatorul echipamentului, luandu-se in calcul intensitatea curentului admisibil si atenuarea semnalelor de date.
Circuitele instalatiilor de semnalizare a incendiilor si sistemelor de alarma impotriva efractiei se vor executa cu cabluri condutoare de cupru cu exceptia cazurilor cand sistemul este proiectat sa functioneze in alte tehnologii (de exemplu cabluri optice)
Sectiunea conductorului de cupru utilizat pentru instalatiile de semnalizare a incendiilor si a sistemelor de alarma impotriva efractiei va fi cea rezultata din calcul functie de incarcare (curentul consumat in cazul cel mai defavorabil) si consumul estimat pe circuitul respectiv, configuratia si lungimea traseelor, astfel incat la cel mai indepartat element conectat sa se asigure tensiunea minima de functionare, in conformitate cu indicatiile producatorului de echipament.
Tensiunile nominale de alimentare ale circuitelor instalatiilor de semnalizare a incendiilor si sistemelor de alarma impotriva efractiei sant de regula in gama 12-24 Vcc.
In spatiile de productie si depozitare din categoria A siB de pericol de incendiu, conductoarele de semna;lizare vor fi cu intarziere marita la propagarea flacarilor.
De regula cablurile se instaleaza in zone cu risc mic de incendiu (cu exceptia celor din incinte protejate).
Daca este necesara prevederea traseelor de cabluri in alte zone, trebuie utilizate cabluri rezistente la foc sau se asigura supravegherea canalizatiilor de cabluri prin detectoare impotriva incendiului, astfel incat un defect al acestoa sa nu impiedice:
-receptia unui semnal de detectare al echipamentului de control si semnalizare;
- functionarea dispozitivelor de alarma;
-receptia semnalelor initate de sistemul de detectie prin echipamentul de transmisie al alarmei de incendiu.
Cablurile care trebuie sa ramana in functiune mai mult de 1 minut dupa detectarea incendiului, trebuie sa reziste la efectele focului un timp de 30 de minute sau sa fie protejate pentru aceasta perioada . Aceste cabluri sant cele care asigura:
-conectarea dintre echipamentul de control si semnalizare si echipamentul de alimentare cu energie electrica daca se gasesc in carcase diferite;
- conectarea dintre echipamentul de control si semnalizare daca se gasesc in carcase diferite;
-conectarea dintre echipamentul de control si semnalizare si panourile repetoare de semnalizare si/sau de comanda.
-functionarea intr-o zona cu risc mare de incendiu.
Retelele de cabluri care conecteaza echipamentul de control si semnalizare cu declansatoare manuale, dispozitive de alarmare etc, pot fi:
-linii radiale;
-bucle.
// In cazul utilizari liniilor radiale se asigura;
-amplasarea in zona supravegheata prin detectoare, astfel ca la aparitia unui incendiu sa se initializeze o alarma;
-rezistenta corespunzatoare la efectele focului si interventiei impotriva incendiului de cel putin
30 de minute.
In cazul utilizarii buclelor acestea trebuie sa reziste actiunii focului si interventiei impotriva incendiului cel putin 30 de minute sau sa aiba o protectie corespunzatoare pentru aceasta perioada, daca functiunile, altele decat cele de detectare, de la mai mult de o zona, nu pot fi indeplinite.
Cablurile se instaleaza in spatii protejate de tip: tunele de cabluri, ghene, tuburi etc. Cablul trebuie sa aiba o rezistenta mecanica suficienta pentru modul de pozare ales. Daca cablul nu ofera aceasta rezistenta, se protejaza mecanic, suplimentar.
La utilizarea circuitelor in bucla trebuie luata in calcul evitarea deteriorari simultane a celor doua capte ale buclei(ruperea cablului sau scurtcircuit). La amplasrea ambelr capete ale buclei in acelasi spatiu, se iau masuri suplimentare de protectie mecanica sau se distanteaza suficient cele doua capete ale buclei, pentru evitarea unui defct simultan.
Pentru evitarea defectelor si alarmelor false, cablurile si echipamentele nu se instaleaza inspatii care prezinta nivele ridicate ale campului electromagnetic. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie prevazuta o protectie electromagnetica adecvata prin ecranare si legare la pamant.
Comentarii
Trimiteți un comentariu