INSTALATII ELECTRICE CURENTI SLABI, PROIECTARE SI ECHIPARE


    La proiectarea instalatiiloeelectrice interioare de curenti slabi afernte cladirilor, beneficiarul si proiectantul procesului tehnologic, vor prezenta sistemele necesare si conditiile performante ale acestora, respctand normele si normativele specifice activitatii, precum si actele normative.
    Dimensionarea instalatiilor interioare de curenti slabi si amenajarea spatiilor necesare instalarii echipamentelor aferente sestabileste de proiectantul specialist  in instalatii de curenti slabi, pe baza temei tehnologului dupa destinatie, scop si caracteristici specifice ale produselor utilizate.
    Folosirea de echipamente, aparate, dispozitive etc se face numai in baza agrementului tehnic.
    Instalatiile electrice interioare de curenti slabi se proiecteaza, executa si exploateaza astfel incat sa asigure conditiile de siguranta si fiabilitate rezultate din normative si legislatia conexa. Proiectarea si instalarea echipmentelor tehnologice(centrale telefonice, dispecerate etc) se va face numai de firme specializate, atestate de catre MLPTLsi TC.
    Echiparea cladirilor cu instalatii electrice interioare de curenti slabi
    Instalatii telefonice
    Instalatii pentru cel putin un post telefonic se vor prevedea in urmatoarele locuri;
-in apartamentele cladirilor de locuit;
-in institutiile cladirilor publice, obiectivelor social-culturale, de productie etc;
-societati comerciale si regii autonome;
-in incaperile rezervate personalului de conducere a activitatilor productive;
-in spatiile destinate publicului(sali de asteptare, hotluri, sparii metrou);
-in incaperile destinate serviciilor de pompieri, la statiile de pompare apa pentru incendiu, precum si in incaperile cu echipamente de telecomunicatii ce au functie in caz de incendiu.
  Incaperile in care se desfasoara activitatea de exploatare a cailor ferate uinale vor fi dotate cu minimum doua posturi telefonice. Un post telefonic va fi conectat la reteaua telefonica a societati iar cel de al doilea la reteaua telefonica feroviara.
  In birourile mari in care se desfasoara activitati ce necesita legaturi telefonice multiple cum sant serviciile relatii, dispecerat, aprovizionare, contabilitate etc., numarul posturilor se va stabili dupa necesitati.
    Instalatii de inerfon,videointerfon,dispecer si cautare de persoane
    Dotarea cu instalatii de intrfon si videointrefon se vor prevedea pentru asigurarea comunicatia in sisteme duplex, cu unul sau mai multe posturi, pentru cladiri rezidentiale in cadrul aplicatiilor de tip domotic.
    Dotrea cladirilor tertiare cu instalatii de tip interfon, videofon, dispecer, cautare persoane va asigura conducerea operativa a nuitatii.
    Instalatii de sonorizare
    Instalatiile de  sonorizare se vor prevedea de la caz la caz, in unitatile in care se cere transmitera  de comunicari, muzica, programe de radio, avertizarea persoanelor in caz de pericol, dirijarea activitatide la distanta etc.
    Difuzoarele se vor instala  in incaperile in care functionarea lor nu deranjaza activitatea, nu conduc la scaderea randamentului muncii.
    Acestea se pot instala in incaperile cu mediu normal, in spatiile cu pericol cu pericol de explozie sau in exterior, cu asigurarea tipului corespunzator de aparataj.
    Instaltii pentru transmitre de date
    Instalatiile pentru transmitere de date se vor prevedea in unitatile si cladirile in care se vor instala periferice pentru transmiteraea de date. Este recomandat ca in cladirile cu destinatie tehnica, comerciala,sa se prevada pentru fiecare post de lucru cate o priza dubla de lucru.
    Repartizarea posturilor de lucru se face, in principiu, in functie de necesitatile impuse de specificul activitatilor desfasurate de necesitatea existentei posturilor telefonice si a computerelor, posturile de lucru se vor repartiza intrun spatiu inchis(birou0 in asa fel incat la fiecare 10 mp sa existe un post de lucru.
    La un post de lucru se pot conecta unul sau doua terminale de date, transmisia facandu-se prin intrmediul retelei locale de terminale de date fie prin intermediul centralei telefonice daca terminalul respectiv  este dotat cu modem.
    Oricare din cele doua puncte  de conectare ale prizei duble poate fi utilizat atat pentru conectarea unui terminal de date cat si pentru cunectare unui terminal de tip voce, repartizareasi dirijarea informatiilor provenite din aceste terminale facandu-se prin concentrator, prin asignarea semnalului la echipamentele active specifice retelei de terminale de date,respectiv la centrala telefonica.
    Transmisiile de date se pot realiza fie prin centrale telefonice digitale de institutie cu posibilitatea de transmiter simultana de voce-date, fie prin centre de calcul.
    Transmiterea  simultana de voce-date prin centrala telefonica digitala de institutie se face prin intermediul retelei de cablare structurata.
    Transmisiile de date prin centrele de date proprii se face prin intermediul unei retele de  de cabluri de arhitectura specifica, functie de carcteristicile fiecarui echipament.
    Instalatii de televiziune prin cablu se prevad in cladirile civile si industriale ai caror proprietari sant abonati la reteaua unui operator CATV.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7