NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

    Legarea la pamant a retelelor de tensiune alternativa poate fi de trei tipuri principale: TN, TT si IT,
simbolurile literare utlizate pentru notarea lor avand urmatoarele  semnificatii:
  Prima litera, se refera la situatia retelei de alimentare in raport cu pamantul;
    T- legarea directa la pamant a unui conductor activ-punctul neutru, in care acesta este accesibil sau a unui conductor de faza, in cazul in care punctul neutru nu este accesibil;
    I-izolarea tuturor partilor active fata de pamant, sau legarea la pamant a unui punct printr-o impe- danta de valoare foarte mare.
  A doua litera se refera la situatia maselr electrice in raport cu pamantul;
    T- legarea direct la pamant a maselor instalatiei, independent de eventuala legare la pamant a unui alt punct al alimentari; 
    N- indica modul de tratare a functiilor conductoare neutru si de protectie; poate fi N-C sau N-S.
  Alte litere, se refera la dispunerea conductorului neutru si a conductorului de protectie in reteaua TN
    S- in reteaua TN arata ca functia de protectie este asigurata printrun conductor PE separat de conductoarele active, legat la pamant (in curent alternativ)
    C-in reteaua TN arata ca functiile pentru conductorul neutru si pentru conductorul de protectie pot fi combinte intrun singur conductor (PEN)
  Reteaua TN are un punct al alimentarii legat direct la pamant, masele instalatiei fiind legate la acst punct prin conductoare de protectie. In acest tip de retea, curentul de defect intre faza si masa este un curent de scurtcircuit. Se disting trei tipuri de retele TN in functie de dispunerea conductorului neutru
 si a conductorului de protectie:
    Reteaua TN_S, in care un conductor de protectie distinct este folsit pentru intreag retea. Se utilizeaza:
  -cand trebuie separate PE si N pentru asigurarea functionarii protectiei;
  -de la ultimul tablou legat la pamant spre receptor;
    Reteaua TN-C, in care functiile pentru conductorul neutru si onductorul de protectie sant combinate intrun singur conductor pentru intreaga retea. se mentioneaza ca in aceasta retea de la ultimul tablou spre receptor alimentarea se relizeaza intotdeauna in sistem TN-S, adica cu conductoare separate PE si N sau numai PE, dupa necesitatile receptorului.
  Reteaua TN-C-S, in care fuctiile pentru conductorul de neutru si conductorul de protectie sant combinate intr-un singur conductor pe o portiune a retelei. Sistemul TN-C  este intotdeauna inaintea
TN-S. Este interzisa, in aceiasi retea, realizarea unui conductor PEN (TN-C) dupa ce acesta a fost separat in PE si N(TN-S), intr0un punct in amonte.
    In toate retelele TN, atunci and exista conductor PE sau PEN acestea trebuiesc legate la pamant cat mai des posibil si obligatoriu cand acestea fac parte din componenta ablourilor e distributie.
    Reteaua TT, are un punct al alimentarii legat direct la pamant, masele instalatiei electrice fiind legate la prize de pamant independente fata de priza de pamant a alimentarii. In aceasta retea curentii de defect faza-masa, pentru intensitati chiar mai mici decat ale unui curent de scurtcircuit, pot fi suficient de mari pentru a provoca aparitia uneu tensiuni de atingere periculoase.                      
     Retea IT toate partile active ale alimentarii sant izolate fata de pamant sau legate la pamant prin intermediul unei impdante Z de valoare mare, masele instalatiei electrice fiind legate la pamant. In aceiasi reea, un urent rezultat dintr-un prim defect faza-masa are o intensitate suficient de mica incat nu poate provoca o tensiune de atingere periculoasa.
  Se utilizeaza numai un dispozitiv de control permanent al izolatiei conductorului neutu fata de pamant si/sau declansarea automata in caz de defect.

  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7