SISTEME DE POZARE SI MONTARE CABLURI ELECTRICE- NORMATIV I 7

    Conductoarele izolate folosite la exterior, trebuie sa aiba izolatia  corespunzatoare mediului in care se utilizeaza. Conductoarele electrice se instaleaza liber la exterior pe peretii exteriori ai cladirilor, pe
suporturi de acoperis si pe stalpi conform recomandarilor SR 234/2008. se interzice folosirea arborilor drept suporturi pentru conductoarele electrice libere.
    Montarea libera a conductoarelor electrice pe cladiri, la exterior, se admite numai incazurile in care pot fi indeplinite simultan urmatoarele conditii:
      -peretii exteriori ai cladirilor sant din materiale incombustibile:
      -conductoarele electrice sant instalate astfel incat atingerea lor sa nu fie posibila decat cu ajutorul unor mijloace speciale;
      -distantele minime dintre conductoarele electrice libere si elementele de pe traseul lor sant cel putin egale cu acelea specificate pentru cunductoarele izolate. Se admite montarea conductoarelor electrice izolate pe pereti combustibili cu respectarea conditiilor din  normativ I 7.
    Conductoarele electrice se monteaza pe izolatoare in interior numai in locuri in care sant indeplinite urmatoarele conditii:
     -atingerea lor de catre oameni, direct sau prin manevrarea unor scule, obiecte sau dispozitive de lucru sau de catre utilaje in miscare, sa nu fie posibila, cu exceptia conductoarelor electrice folosite
 drept conductoare de protectie;
      -nu exista pericol de deteriorare mecanica.
    Conductoarele electrice se monteaza in cladiri pe izolatoare sau alte elemente speciale de fixare sau sustinere executate  din materiale incombustibile.
    Ramificatiile se fixeaza astfel incat sa nu se solicite la tractiune conductoare electrice  din traseul principal.
    In sistemele de tuburi, tevi, sisteme de jgheaburi si tuburi profilate, trebuie instalate numai conductoare izolate si/sau cabluri.
    Se interzice instalarea conductoarelor electrice in tuburi sau tevi  pozate in pamant.
    Conductoarele electrice care apartin acaluiasi circuit electric, inclusiv  conductorul de protectie, trebuie instalate in acalasi element de protectie.
    Se admite instalarea separata a conductorului de protectie  in cazurile si in conditiile prevazute in normativ.
    Se admite instalarea in acelasi element sau gol a conductoarelor electrice care apartin mai multor circuite numai daca sant indeplinite simultan urmatoarele conditii;
      -toate conuctoarele sant izolate pentru cea mai mare tensiune de lucru;
      -intre sectiunile conductoarelor este o diferenta de cel putin 3 trepte;
      -fiecare circuit este protejat imotriva supracurentilor;
      -intre circuite nu pot sa apara influinte electromagnetice.
    Tuburile si tevile de protectie din metal sau din material plastic, se monteaza aparent, ingropat, inglobate inelemente de constructie din materale incombustibile sau in golurile acestora.
    Se recomanda ca la incaperi de locuit si similare traseele tuburilor orizontale pe pereti sa fie distantate la circa 0,3 m de plafon.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7