CONEXIUNI CONDUCTOARE ELECTRICE

    Conexiunile intre conductoarelor si intre conductoare si alte echipamente trebuie sa asigure continuitatea electrica. Acesta trebuie sa fie durabila, cu o rezistenta si protectie mecanica corespunzatoare.
    Conexiunile trebuie sa fie accesibile pentru verificare, incercare si intretinere, cu exceptia cazurilor urmatoare:
      -imbinari de cabluri ingropte;
      -imbinari umplute cu mase izolante sau capsulate;
      -conexiunile intre racordurile reci si elementele incalzitoare din sistemele de  incalzire plafon si din plansee.
    Legaturile electrice intre conductoare izolate pentru imbinare au derivatii se fac numai in accesoriile special prevazute in acest scop (doze, cutii de legatura, etc).
    Se interzice executarea legaturilor electrice intre conductoare in interiorul tuburilor  sau tevilor de protectie, golurilor din elementele de constructie si trecerilor prin elementele de constructie.
    Legaturile conductoarelor izolate se acopera cu material electroizolant (de exemplu. tub varnis, banda izolanta, capsule izolante etc.).
    Legaturile pentru imbinari sau derivatii intre conductoare de aluminiu si intre conductoare si aparate trebuie sa se faca numai prin cleme speciale cu suprafete de strangere striate si elemente elastice, prin presare cu scule adecvate si elemente de racord speciale, prin metalizare asociata cu lipire sau prin sudare. Inainte de executarea legaturii,capetele conductoarelor din aluminiu se curata de oxizi.
    Legturile intre conductoare de cupru si conductoare de aluminiu se fac prin legaturi speciale omologate.
    Legaturile barelor se executa cu ajutorul surburilor, clemelor sau prin sudare.
    Legare conductoarelor de cupru la aparat, echipamente, masini, elemente metalice etc., se face , de regula, prin strangere mecanica cu suruburi, in cazul conductoarelor cu sectiuni  mai mici sau egale cu 10 mmp, si direct sau prin intermediul pieselor speciale de prindere in cazul conductoarelor cu sectiuni egale sau mai mari de 16mmp. Conductoarele care se leaga la elemente mobil se prevad din piese elastice.
    Legaturile conductoarelor de protectie trebuie executate prin sudare sau prin insurubari, astfel incat sa se asigure impotriva desurubari in functionare (contrapiulita,saibaelastica etc.).
    Se interzice supunerea legaturilor electrice la eforturi de tractiune. Fac exceptie de la aceasta prevedere legaturile liniilor de contact ce alimenteaza receptoare mobile si legaturile conductelor electrice instalate liber, pe suporturi corespunzator alcatuite si dimensionate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7