NORMATIV I7- CONDITII GENERALE PENTRU ECHIPAMENTE ELECTRICE

    Toate echipamentele electrice trebuie sa aiba, prin constructie, caracteristicile cerute pentru influentele electrice din incaperea sau spatiul respectiv.
    Echipamentele utilizate in instalatiile electrice trebuie sa aiba, aplicat marcajul CE ori sa fie agrementate tehnic sau sa fie comercializate legal  intr-un Stat Membru al Uniunii Europene sau
Turcia ori sant fabricate legal intr-un stat EFTA parte a acordului privind Spatiul Economic Regional,
corespunzator proiectului.
    Toate echipamentele folosite pentru protectie, izolare mascare, suporturi, trebuie sa fie in concordanta cu clasa de influiente externe in care se monteaza. Incadrarea in clasele de risc la foc si rezistenta la foc si rezistenta la foc a materialelor se face in conformitate cu prevederile reglementarilor specifice.
    Echipamentele se aleg respectand clasele de protectie minime necesare  in functie de categoria incaperilor, clasificate dupa influientele externe. Atunci cand  un echipament nu contine, prin cons
tructie,caracteristici corespunzatoare influientelor externe ale locului ( sau amplasamentului)  el poate fi totusi utilizat cu conditia sa fie prevazut cu p protectie suplimentara corespunzatoare  la realizarea instalatiei. Aceasta protectie nu trebuie sa impiedice functionarea  echipamentului astfel protjat.
    Echipamentele electrice se aleg tinandu-se de tensiune, curent, frecventa, curentul de scurtcircuit
, factorul de putere,regimul de lucru (continuu sau intermitent) precum si alte caracteristici particulare
care trebuie luate in consideratie la alegerea echipamentelor electrice, conform indicatiilor producatorilor.
    Daca intr-un amplasament se exercita mai multe influiente externe,   caracreristicile echipamente lor electrice se aleg astfel incat sa fie satisfacute conditiile cele mai dezavantajoase.
    Echipamentele electrice nu trebuie amplasate  in locuri in care ar putea fi expuse la apa, ulei, substante corozive, caldura, vapori sau socuri mecanice, daca acasta amplasare pote fi evitata prin
montare la distanta. In cazurile in care nu se poate amplasarea inpozitii expuse, trebuie luate masuri corespunzatoare de protectie (grade de protectie corespunzatoare,protectii anticorozive, capsularii).
    Conductoarele electrice, tuburile de protctie si barele, se amplaseaza fata de conductele altor
instalatii si fata de elementele de constructii, respectandu-se distantele minime normate.
    Conduptoarele, barele , tuburile etc., se pot dispune pe trasee comune cu traseele altor instalatii
 cu cunditia ca instaltia electrica sa fie dispusa:
    -deasupra conductelor de apa de canalizare si de gaze petroliere lichefiate;
    -sub conductele de gaze naturale si sub conductele calde (cu temperatura peste +40 grade).
    Trebuie evitata amplasarea instalatiilor electice pe trasee comune  cu acelea ale altor instalatii
 cu utilaje care ar putea sa le pericliteze in functionare normala in caz de avarie.
    Nu se admite amplasarea instalatiilor electrice sub conducte sau utilaje pe care pota sa apara condens. Fac exceptie instalatiile electrice in executie inchisa cu grad de protectie IP 33. realizate din materiale rezistente la aceste conditii.
    Se interzice amplasarea instalatiilor electrice in interiorul canlelor de ventilatie (cu exceptia instaltiilor aferente instalatiilor de ventilatie executate din materiale fara degajare de fum si gaze toxice)
    Montarea pe materiale combustibile a echipamentelor electrice cu grad de protectie inferior IP 54
se face interpunand materiale incombustibile intre acestea si materialul combustibil sau elementele de
distantare care pot fi:
    -straturi de tencuiala de 1 cm grosime sau placi di materiale electroizolante incombustibile cu grosimea de min 0,5 cm, cu o latime care depaseste cu cel putin 3 cm pe toate laturile elementului de instalatie electrica;
    -elementele de sustinere din materiale incombustibile ( de exemplu console metalice) care distanteaza elementul de instalatia electrica cu cel putin 3 cm pe toate laturile fata de elementul combustibil.
    Masurile pentru evitarea contactului direct cu materialul combustibil se aplica atat lamontarea aparenta cat si la montare sub tencuiala a elementelor de instalatii electrice.
    Montare in contact direct cu partile combustibile se admite numai pentru cabluri rezistente la foc
 si cu intarziere la propagarea flacarii, tuburi si plinte metalice sau din materiale plastice (omologate
prntru montare pe materiale combustibile) si echipamentele electrice cu grad de protectie minim
IP 54.
    Se admite montare in contact direct cu elementele de constructie din materiale combustibile, a echipamentelor electrice, daca sant protejate in carcase metalice cu grad de protectie minim IP 54
 sau sant omologate pentru a fi montate pe elementele combustibile.
    Se interzice traversarea incaperilor de clasa BA 5, destinate echipamentelo electrice, cu conducte pentru fluide de orice natura, cu exceptia conductelor de incalzire sau ventilare aferente incaperilor respective, cu conditia ca aceasta sa nu contina flanse, ventile etc..

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7