INSTALATII DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR, DISPOZITIVE DE ALARMARE

    Tipul, numarul si amplasarea dispozitivelor acustice de alarmare vor fi realizate astfel incat semnalizarea produsa de acestea sa fie audibila in spatiile in care sant instalate, chiar in prezenta altor semnalizari sau zgomote de fond existente in aceste locuri.
    Sunetul emis de dispozzitivele acustice de alarmare incaz de incendiu trebuie sa fie distinct si usor de identificat fata de celelalte sunete emise de dispozitivele acustice utilizate in alte scopuri.
    Pentru a preintimpina panica in scopul unei evacuari eficiente a ocupantilor cladirii, se recomanda ca semnalele destinate personalului de serviciu sa fie diferite fata de cele destinate celorlalti ocupanti ai cladirii.
    Detectoarele autonome sant aparate prevazute cu semnalizari acustuce si/sau optice, cu alimentare autonome, prin care se atentioneaza utilizatorii asupra necesitatii inlocuirii, in termen de 10 la 30 de zile, a bateriilor slabite.
    Toate dispozitivele acustice de alarmare instalate intro cladire trebuie sa produca sunete de acelasi fel. Fac exceptie spatiile cu un nivel ridicat de zgomot fata de cel de fond in care se pot utiliza alte tipuri de dispozitive acustice care sa corespunda scopului propus.
    In spatiile cu conditii normale de zgomot, dispozitvele acustice de alarmare trebuie sa produca semnale sonore cu intensitate de minimum 65 dB, in conditiile in care, in aceste spatii, pot apare zgomote de fond cu durata mai mare de 30 secunde si intensitatea egala sau mai mare de 65 dB este necesar ca dispozitivele acustice de alarmare sa produca semnale sonore cu cel putin 5 dB peste nivelul acestora.
    In spatiile cu nivel ridicat de zgomot, dispozitivele de semnalizare acustica asigura semnalelelsonore cu cel putin 10 dB peste nivelul zgomotului de fond si, in functie de necesitati, se asigura suplimentar semnalizare optica.
    In spatiile destinate cazari persoanelor se recomanda ca intensitatea sonora a dispozitivelor acustice de alarmare sa fie de minimum 75 dB. La proiectarea si realizarea sistemelor de alarmare, in special pentru cladirile u sali aglomerate, trbuie avuta in vedre si atenuarea sunetelor produse de elementele fonoabsorbante (mochete, usi etc).
    Pentru spatiile mari, se recomanda utilizarea mai multor dispozitive acustice de semnalizare cu o intensitate mai redusa, dar care asigura nivelul de audibilitate necesar, decat unul singur cu o intensitate sonora foarte mare. Din considernte de siguranta, la cladirile cu sali aglomerate se instaleaza cel putin doua dispozitive acustice de alarmare, in fiecare compartiment sau zona de incendiu. Dispozitivele optice de alarmare se utilizeaza suplimentar fata de cele acustice.
    Dispozitivele de alarmare, montate in medii cu risc mare de incendiu, in medii soeciale (explozive, corosive,cu umiditate ridicata etc.) sau in exteriorul cladiriilor, trebuie sa aiba un grad de protectie corespunzator.
    Sistemul de alarmare in cadrul unui obiectiv trebuie realizat astfel incat defectiunile intervenite la un circuit de semnalizare acustica sa nu conduca la scoaterea di functiune a celorlalte circuite.
    Deconectarea de catre personalul autorizat cu defectiunile(scurtcircuit  rupere) circuitelor la care se conecteaza dispozitivele acustice de alarmare si obiectiv, si in special la cele cu sali aglomerate, trebuie sa fie semnalizate optic si/sau acustic, automat la operatorul care supravegheaza echipamentul
 de control si semnalizare la incendiu.
    Sistemul de alarmare din cadrul unui obiectiv trebuie astfel realizat incat sa poata sa transmita alarma, in functie de necesitati, pe rand sau simultan, in toate spatiile in care sant montate dispozitive de alarmare in caz de incendiu.
    Sunetul emis se dispozitivele de alarma trebuie sa fie continuu, chiar daca are amplitudinea si frecventa variabila.
    Nu se difuzeaza in acelasi timp cu alarma de incendiu alte semnale sonore vocale in spatiul protejat
iar cele difuzat in alte cazuri nu trebuie sa se confunde cu semnalele de alarma. Daca timpul dintre mesajele respective este mai mare de  10 s pana la 30 s, intre mesaje, trbuie sa fie difuzate suplimentar semnale asemanatoare cu sunetele sirenelor.
    Dispozitivele optice de alarma la incendiu trebuie utilizate numai in plus fata de cele sonore. Indiferent de aplicatie nu se utilizeaza numai dispozitive de alarma incendiu optica. Alarma optica trebuie sa dea semnale vizibile si distincte fata de orice alte semnale optice din spatiul protejat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7