SCHEME ELECTRICE DE CONEXIUNI

    Schema electrca de conexiuni a unei instalatii electrice trebuie sa fie simpla si clara si sa permita o efectuare a manevrelor rapida si lipsita de pericole de accidente.
    Se admite ca partii ale instalatiei, care sint in mod normal separate ,sa fie conectate pentru scurte intervale de timp(de exemplu , in cursul executari unor manevre), chiar daca in aceste intervale de timp puterea de scurtcircuit depaseste valoarea nominala pentru care este dimensionata instalatia. In aceste situatii trebuie sa se prevada masuri in vederea evitari eventualelor accidente de persoane in cazul unui scurtcircuit.
    Schema electrica de conexiuni trebuie sa permita separarea de lucru atat a intregi instalatii,cat si a
unor parti ale instalatiei daca acest lucru este necesar pentru executarea lucrarilor fara intreruperea functionari intregi instalatii.
    De regula, separare de lucru trebuie sa fie facuta pe toate partile. O separare de lucru numai pe o singura parte(spre alimentare) este admisa in cazurile in care nu poate sa apara tensiune inversa pe partea din instalatie care nu a fost separata.
    Ca elemente de separare urmeaza sa fie folosite numai aparatele  sau dispozitivele  cu intrerupere
vizibila a circuitului, cu spatiul de intrerupere dimensionat conform normelor si indeplinind conditiile
 de rigiditate  dielectrica prevazuta de norme pentru intervalele de separare ale separatoarelor.
    Orice parte a instalatiei, trebuie sa poata fi scurcircuitata si legata la pamant. In acest scop pot fi folosite fie dispozitive fixe(separatoare  de legare la pamint  cu cutite de legare la pamant), fie scurt
circuitoare mobile.
    Tensiunea cea mai ridicata pentru echipamentul electric va fi cel putin egala cu tnsiunea cea mai ridicata a retelei, la locul de montare a acestuia.
    In instalatiile electrice cu tensiunea nominala pana la 35kV inclusiv, transformatoarele de tensiune
racordate la barele colectoare vor fi,de regula, protejate cu sigurante fuzibile
    Intregul echipament din instalatiile tehnologice electrice trebuie sa fie astfal ales, dimensionat si instalat, incat sa corespunda  din toate punctele de vedere conditilor de exploatare, in toate conditiile de exploatare, in toate regimurilor de functionare, instructiunilor de montare si utilizare ale fabricii
constructoare, precum si conditiilor de mediu in care este pus sa functioneze.
    Fiecare transformator si aparat trebuie prevazut cu o placuta indicatoare, care sa cuprinda datele sale tehnice, precum si un indicator de recunoastere.
    Separatoarele cu cutite de legare la pamant, impreuna cu dispozitvele lor de actionare trebuie  sa
fie astfel dispuse ,  incit actionarea lor sa nu se poata produce accidental(sub actiunea vibratiilor, presiuni vantului, greutatii proprii, neetanseitatii ventilelor de actionare etc).
    Este necesar sa se prevada blocaje la toate separatoarele sau cutitele de legare la pamant, a caror
actionare fara pericol de amorsare a arcului electric este conditionata de pozitia altor aparate de conectare din instalatia respectiva.
    Fiecare dispzitiv de actionare trebuie sa aiba indicata, la fata locului, pozitia aparatului comandat.
    Sensul de miscare a dispozitivului de actionare manuala trebuie sa poata fi clar recunoscut. El trebuie sa aiba  aceias semnificatie pentru aparatele de comutare cu functii identice dintr-o instalatie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7