PROCEDURA PT. TRASAREA SI SAPAREA FUNDATIE POST TRAFO ANVELOPA

    Stabilirea in teren a amplasamentului postului de transformare in anvelopa se face in conformitate cu prevederile proiectului.Se stabileste aliniamentul prin fixarea distantei intre viitorul post de transformare si centru santului prin care soseste racordul de medie tensiune, bornele respective  materializanduse prin tarusi. Stabilirea aliniamentului si a bornelor se face numai cu ajutorul aparatului topometric (teodolit).
    Inainte de trasarea gropii, terenul trebuie pregatit astfel incat operatiile de trasare, sapare, depozitare a pamantului rezultat din sapatura, precum si turnarea betonului(optional) sa nu fie impie-dicate.
    Trasarea gropii de fundatie se face cu ajutorul unei rame de forma dreptunghiulara ale carei laturi sunt egale cu laturile fundatiei. Rama pentru trasarea fundatiei este construita din scandura sau otel cornier. La mijlocul fiecarei laturi va fi facut un semn (prin crestare cu fierastraul sau prin vopsea).
    Pentru trasare, rama se va asterne cu cele patru laturi pe sol, cu centrul gropii si cu laturile mari ale acesteia paralele cu axul santului de racord medie tensiune, respectiv cu laturile mici ale acesteia per-pendicular pe acest ax sau invers cand proiectul o cere, Centrarea este corecta cand cele doua sfori intinse pentru centrare, trec prin semnele efectuate la jumatatea laturilor ramei. Dupa ce se verifica orientarea si asezarea corecta a ramei, in fiecare colt interior al acestuia, se va bate cate un tarus, apoi rama se poate ridica, putandu-se incepe saparea gropii pentru fundatie.
    La efectuarea sapaturilor nu se executa sprijiniri in urmatoarele cazuri:
  - la adancimi pana la 0,74m in terenuri nisipoase sau de umplutura;
  - la adancimi pana la 1,25m in teren mijlociu.
    In alte situatii decat cele mentionate peretii gropilor se vor sprijini cu material lemnos cu parplante metalice. Pamantul rezultat din sapatura se va depozita la o distanta de cel putin 0,5m de marginea gropii si pe o singura latura a acesteea, pentru a nu impiedica desfasurarea celorlalte operatii tehno-
logice. Daca terenul este in panta, pamantul din sapatura se va depozita in parte de jos a pantei .La
saparea gropii pentru fiecare fundatie se va avea in vedereca peretii sa fie verticali,iar dupa atingerea adancimii prescrise in proiectul de executie fundul gropii va fi nivelat, rezultand o suprafata plana orizontala. Se recomanda ca ultimul strat de circa 50cm a sapaturii , precum si nivelarea sa se faca cu putin timp inainte de turnarea betonului( obtional) sau asezarea stratului de ballast(0-30mm). Dimen-
siunile fundatiei sunt date in proiectul de executie in functie de dimensiunile cuvei postului in anvelopa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7