PROIECTAREA RETELELOR ELECTRICE DE JOASA TENSIUNE

    Retelele electrice de distributie publica de joasa tensiune vor fi realizate la tensiunea de 400/230 V.
    Instalatiile componente ale retelelor electrice de joasa tensiune cuprind:
      -linii electrice aeriene;
      -linii electrice in cablu;
      -baterii de condensatoare statice;
      -elemente pentru alimentarea consumatorilor; bransamente, coloanesi contoare electrice.
    Dezvoltarea retelelor electrice de joasa tensiune va fi studiata in corelare cudezvoltarea punctelor de injectie (posturi de transformare sau microcentrale), tinand seama de perspectiva de 10 ani a crestei de consum, precum si programele de sistematizare a microzonei luate in considerare.
    Reteaua de joasa tensiune este destinata alimentarii cu energie electrica a consumatorilor de pe teritoriul unei localitati (distributie publica). In functie de caracteristicile localitatii su ale microzonelor din aceste localitati, va fi stabilita si configuratia retelei de joasa tensiune.
    Strctura retelelor de joasa tensiune  va fi, de regula, radiala. In zonele centrale urbane vor puta fi adaugate scheme buclate cu functionare radiala.
    Liniile electrice aeriene de joasa tensiune vor fi proiectate  cu sectiuni descrescatoare spre capatul retelei. In cazul conumatorilor concentrati, acestea vor fi alimentate prin posturi de transformare proprii, fara a mai fi racordate la reteaua de joasa tensiune din zona.
    In cazul in care, prin crestera consumului, capaaccitatea retelelor de joasa tensiune este depasita, vor fi prevzute noi injectii din reteaua de medie tensiune. Neutrul retelelor de joasa tensiune va fi legat drect la pamant.
    Automatica retelelor de joasa tensiune va avea un caracter local si va cuprinde  disozitive de reanclansare automata (AAR), montate la instalatiile de alimentare cu energie electrica a unor consumatori importanti.
    Compensarea puteri reactive in reteaua de joasa tensiune va fi facuta la nivelul posturilor de transformare. In posturile de transformare vor fi prevazute, de regula, baterii de condensatoare racordate permanent (fixe). Abatera admisa acapacitatii bateriei pe faza  va fi de maximum 10%.
    De regula retelele electrice de joasa tensiune vor fi realizate cu conductoare torsadate. In cazuri justificaat tehnic si economic, se admite si realezarea acestora cu conductoare de aluminiu neizolate,
respectiv otel-aluminiu.
    Retelele electrice aeriene de joasa tensiune vor fi instalate, de regule, pe o singura parte a strazilor.
In cazul realizari acestora cu conductoare izolate torsadate, atunci cand densitatea consumatorilor este mai mare sau latimea strazii este mai mare de 15m, vor putea fi construite pe ambele parti ale strazilor.
    In zonele urbane cu ndensitate mai mare a constructiilor vor fi prevazute retel de joasa tensiune in cablu subteran. Izolatia cablurilor va fi, de regula, din policlorura de vinil.
    Pozarea caburilor va fi facuta in santuri sapate, de regula, pe trotuare,fie in tuneluri tehnice impreuna cu retelele edilitare. Traversarile drumurilor vor fi protejate in tunele sau tuburi din matrial rezistent la solicitari mecanice.
    Retelele electrice de joasa tensiune in cablu subteran vor fi prevazute, de regula, pe ambele parti ale strazilor. Acolo unde densitatea este mica, vor fi realizate pe o singura parte a strazii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7