PROCEDURA PENTU ALEGEREA SI VERIFICAREA SECTIUNII CONDUCTOARELOR

     Sectiunea conductoarelor active ale unui cablu se determina ca cea mai mare sectiune (tehnica si econnomica) rezulta in urma efectuari calculelor de dimensionare si verificare a urmatoarelor criterii:
    -curentul maxim de durata;
    -solicitare termica la scurtcircuit;
    -caderea de tensiune;
    -sectiunea economica.
    Alegerea sectiunii tehnice (St) in functie de curentul maxim de durata se face in conformitate cu indicatiile furnizorului, in functie de materialul conductorului si al izolatiei, regimul de sarcina, modul de pozare, conditiile de racire etc.
    Sectiunea tehnica (St) a conductoarelor cablurilor se verifica la solicitari termice datorate curentilor de scurtcircuit.
    Sectiunea tehnica (St) a conductoarelor cablurilor se verfica la caderea de tensiune dela punctul de racord si pana la receptor.
    Caderea de tensiune in raport cu tensiunea nominala de utilizare nu trebuie sa depaseasca valorile
maxim admisa de receptoare in punctele de delimitare; valoarea tensiunii in 95% din saptamana nu
trebuie sa aiba o abatere mai mare de +/_10% din tensiunea contractata de consumator.
    La dimensionarea circuitelor  pentru instalatile electrice de energie se admit caderi de tensiune superioare celor indicate mai sus in timpul porniri motoarelor, dar nu mai mari decat valorile maxime
admise motoarelor respective, indicate de fabricant. Daca nu se dispune de date precise, in calcule se poate considera o cadere de tensiune de 12%.
   Sectiunea economica (Sec)  este sectiunea conductoarelor  pentru care se realizeaza un regim optic economic, corespunzator  unor cheltuieli totale minime (constituite din cheltuieli de investitii si cheltuieli de exploatare datorate, in principal, pierderilor de energie) pentru linia respectiva , intr-o perioada de functionare data.
   Alegerea tipului de izolatie a cablutilor comporta studierea si compararea unui numar mare de date si parametri cum ar fi: performantele dielectrice, regimurile termice, comportarea in timp, comportarea la foc, posibilitatile de realizarea de trasee cu denivelari, tehnologiile de montaj, costurile de investitii etc.
   Avand in vedere experienta acumulata pana in prezent, pentru cazurile cele mai uzuale, se fac urmatoarele recomandari de alegere aizolatiei:
    -izolatie din PVC, in cazurile cablurilor de 1....10 kV;
    -izolatie din polietilena (PE), de preferinta polietilena reticulara (XLPE), in cazul cablurilor de
10....30 kV.
    Pentru cablurile de comanda-control si telemecanica se recomanda alegera unei izolatii sintetice (PVC<PE etc.)    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7