PROCEDURA EXECUTIE INSTALATIA DE LEGARE LA PAMANT POST TRAFO IN ANVELOPA

    Pentru realizarea instalatiei de legare la pamant se studiaza proiectul de executie,care trebuie sa cuprinda toate datele necesare executari ei. Respectarea proiectului lucrarii este obligatorie, orice modificare fata de solutia din proiect fiind interzisa fara avizul scris al proiectantului lucrari. Siguranta in exploatare a oricarei instalatii electrice depinde, in mod deosebit de calitatea instalatiei de legare la pamint, iar aceasta la randul ei, de o executie corespunzatoare a prizei de pamint. Pentru relizarea  unei instalatii de legare la pamant calitativ superioare, se recomanda ca in exteriorul cladirii postului in anvelopa la o distanta de 0.3 m de fundatie si la o adancime de 0.2-0.3 m fata de suprafata solului, se va realiza din otel lat sau otel rorund,un contur in jurul cladirii postului in anvelopa, destinat micsorarii tensiunii de atingere.
    Un al doilea contur destinat acceluasi scop, se va realiza in jurul cladirii postului in anvelopa la o distanta de 0,8 m de fundatie si la o adancime de 0,2-0,3 m si tot din otel lat sau otel rotund.
    La o distanta de 1,5-2m de fundatia postului in anvelopa, se va realiza o centura alcatuita din electrozi verticali, distribuiti uniform pe contur si legati intre ei prin electrozi orizontali.
    La o distanta de 1,5m de conturul prizei vertical (ultimul contur) si la o adancime de 1m, se va realiza un ultim contur din otel lat sau rotund destinat micsorarii tensiunii de pas.Toate contururile enumerate mai sus se vor lega intre ele pe directia diagonalelor si pe patru directii perpendiculare pe laturile acestor contururi. In interiorul cladirii postului in anvelopa, de-a lungul peretilor se vor monta conductoarele principale de legare la pamant care de regula, vor constitui circuite inchise. La aceste conductoare, prin ramificatii separate, se vor lega toate elementele conductoare care nu fac parte din circuitele curentilor de lucru dar care, in mod accidental ar putea intra sub tensiune printr-un contact direct, prin defect de izolatie sau prin intermediul unui arc electric cum sunt:
  - carcasele echipamentelor ale instalatiilor electrice, inclusiv elementele de sustinere ale acestora;
  - ingradirile de protectie  (plase, usi pline, bariere) atat cele fixe, cat si cele mobile ori demontabile, daca nu au , in exploatare, o legatura electrica sigura cu alte elemente legate la pamant;
  -suporturile de fixare ale izolatoarelor precum si armaturile metalice ale trecerilor izolante prin pereti;
  -armaturile, ecranele si invelisurile metalice ale tuturor cablurilor electrice (de energie,comanda-control, telemecanica etc.) inclusiv a celor cu invelis din PVC;
  - constructiile(stelajele) metalice de sustinere a cablurilor electrice;
  - bornele speciale pentru legarea la pamant de protectie a transformatoarelor de masura de orice tip; aceste borne vor fi marcate cu semnul de legare la pamant de protectie.
    Pentru legarea la pamant de protectie la carcase si la elementele de sustinere trebuie prevazute borne speciale marcate cu semnul de legare la pamant de protectie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7