EXECUTIE LEA JOASA TENSIUNE-LINII CU DOUA SAU MAI MULTE CIRCUITE

      Linii cu doua sau mai multe circuite
    Linile electrice aeriene de joasa tensiune cu doua circuite cu conductoare izolate torsadate se realizeaza cu respectarea conditiilor prezentate pentru linii cu conductoare totsadate. Fasciculele se pot monta pe aceiasi parte a stalpului sau de o parte si de alta a lui. Distanta dintre fascicule nu se normeaza.
    Dimensionarea elementelor liniei cu mai multe circuite se face tinand seama de incarcarile produse de toate circuitele.
    In cazul liniilor cu un circuit cu conductoare izolate torsadate si un circuit cu conductoare neizolate, distanta minima dintre cele doua circuite, pe orizontala sau verticala, va fi de 30 cm.
    Liniile electrice cu stalpi comuni pentru joasa si medie tensiune:
  -circuitul de joasa tensiune se monteaza  sub circuitul de medie tensiune. Distanta pe stalp intre elementele liniei de medie si joasa tensiune va fi de minimum 1,5 m;
  -distanta pe verticala intre conductorul inferior al liniei de meie tensiune, la conditia de sageata maxima, si conductorul superior al liniei de joasa tensiune va fi de minimum 1,5 m, daca deschidera dintre stalpi este mai mica sau egala cu 40 m si de 2,0 m daca deschiderea dintre este mai mare de
40 m.
     Linii aeriene pe stalpi comuni cu alte instalatii
    Realizarea linilor aeriene de joasa tensiune cu instalatii pentru transportul in comun (tranvai, troleibuz) se face cu respectarea urmatoarele conditii:
  -la dimensionarea stalpilor se tine seama si de incarcarile datorate instalatiilor de transport in comun;
  -de regula, circuitele  de elergie electrica se dispun pe stalp pe parea opusa instalatiilor de transport in comun;
  -troleibuzele trebuie sa fie prevazute cu limitator de cursa, care sa retina captatoarele la deconctarea accidentala a acestora de la lina de contact.
      Masuri de siguranta
    In vederea mariri sigurantei in functionare a liniei si pentru protejarea instalatiilor, constructiilor s.a. situate in vecinatate, precum si protejarea oamenilor si animalelor care pot veni in contact cu parti ale liniei puse in mod accidental sub tensiune, in linile electrice aeriene se vor lua masuri de siguranta si protectie.
    Prin masuri de siguranta se intelege adoptarea unei solutii tehnice, care sa conduca la cresterea sigurantei in functionare a liniei. Aceste masuri tehnice sant:
    a) siguranta marita - se vor adopta urmatoarele masuri:
    -stalpi vor fi de intindere;
    -se vor realiza legaturi de intindere;
    -deschiderea nu va depasi 80% din vavoarea deschideri calculate ( minimum dintre deschiderea nominala, deschiderea la vant, si deschiderea la sarcini vertcale)
    -interzucerea innadirii conductoarelor; in cazul fasciculelor cu conductoare izolate torsadate se interzice innadirea nulului purtator.
     b)siguranta- se vor adopta urmatoarele masuri:
    -deschiderea nu va depasi 80% din valoarea deschideri calculate (minimum dintre deschiderea nominala, deschidera la vant si deschiderea la sarcini verticale)
    -interzicerea innadirii conductoarelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7