AMPLASAREA INSTALATIILOR ELECTRICE
Amplasarea tablourilor de distributie principale si secundare se va face pe principiul optimului tehnico-economic.
La amplasarea instalatiilor electrice trebuie sa se tina seama de posibilitatea de extindere acestora. De regula intervalul de timp pentru care se va asigura aceasta posibilitate va fi de circa 10-15 ani.
Se va evita pe cat posibil amplasarea tablourilor de conxiuni si distributie in incaperi umede, cu actiune chimica daunatoare, cu praf, cu temperatura ridicata si cu pericol de incendiu. Daca ampla sarea instalatiilor in conditiile de mediu de mai sus este necesara din punct de vedere al procesului de productie , amenajarea acestor instalatii si alegerea echipamentului se vor face cu respectarea masurilor suplimentare de protectie indicate in prezenta instructiune. Pentru alegere gradului si masurilor de protectie necesare, se va tine seama de efectele cumulate ale pericolelor existente.
Amplasarea instalatiilor electrice in spatii de productie deservite de macarale, poduri rulante, monoraiuri sau alte mecanisme pentru transport si pentru ridicare se va face in afara zonelor de actiune ale acestor mecanisme.
In spatiile de productie pot fi amplasate numai instalatii electrice de tip inchis sau capsulat.
Se admite amplasarea instalatilor de tip deschis, cu conditia ca partile aflate sub tensiune sa nu fie accesibile personalului neinstruit.
In spatiile de productie electica, protectia personalului impotriva atingeri accidentale ale elementelor aflate sub tensiune, in timpul executari lucrarilor de exploatare se asigur prin una din urmatoarele masuri:
-amplasarea la inaltime corespunzatoare, in zonele inaccesibile atingerilor accidentale;
-ingadiri de protectie definitive, pline sau din plasa;
-dispunerea echipamentului in carcase inchise (instalatii de tip inchis),
Se admite montarea in aceiasi incapere a unor instalatii de tensiunii diferite, in cazul in care exploatarea lor se face de aceiasi organizatie de exploatare (de exemplu, tablourile de joasa tensiune, impreuna cu transformatoarele de m.t/j.t). Se recomanda ca instalatiile electrice de interior cu tensiunea pana la si peste 1000 V sa fie amplasate in incaperi separate.
Se interzice amplasarea instalatiilor electrice de conexiuni si distributie in interorul incapetilor de cabluri, cu exceptia celor prevazute in norma tehnica NTE 007.
Amplasarea si montarea aperatelor si tablourilor electrice trebuie sa se faca astfel incat ele sa nu stanjeneasca circulatia pe cotidoare.
Amplasarea si montarea aparatelor si tablourilor electrice trebuie sa se faca astfel incat intretinere, verificarea, localizarea defectelor si reparatiilor sa se poata realiza cu usurinta.
In cazul inglobarii instalatiilor electrice in cladiri cu alte destinatii, precum si la amplasarea instalatiilor electrice in raport cu alte constructii, se vor folosi echipamente electrice cu gradul de protectie corespunzator meniului respectiv.
Se interzice modificarea destinatiei incaperilor situate deasupra instalatiilor electrice inglobate in cladiri, modificare care contravine proiectului initual. Orice lucrare care ar putea afecta si incaperea instalatiei electrice inglobata in cladire se va executa numai cu acordul prealabil al societatii care exploateaza aceste instalatii,
Comentarii
Trimiteți un comentariu