CONDITII PRIVIND ALEGEREA,DIMENSIONAREA SI INSTALAREA CAILOR DE CURENT

    Pentru realizarea cailor de curent din instalatiile electrice se vor folosi, de regula, conductoare si bare din aluminiu. Utilzarea conductoarelor si barelor din cupru urmeaza  sa se faca in urmatoarele cazuri:
    -la circuitle care alimenteaza receptoare de importanta deosebita, cum sant pompele de incendiu, consumatorii de siguranta la centralele electrice, atunci cand conductoarele de aluminiu sant mai mici de 10 mmp:
    -la circuitele care alimenteaza receptoare amplasate in mediu cu pericol de explozie, in cazurile indicate in normativele de proiectare specifice acestor medii.
    -in incperi si spatii din exterior cu mediu coroziv, in cazurile in care stbilitatea chimica a aluminiu
lui sau otelului nu este corespunzatoare si numai daca instaltiile nu pot fi realizate  in executie etansa la agentii corosivi respectivi:
    -la instalatiile de utilaje mobile, cum sant macaralele, podurile rulante, vibratoarele si la cele de pe utilajele supuse socurilor sau vibratiilor permanente, care se pot transmite cailor de curent:
    - la instalatiile de protectie prin legarea la pamant sau la nul, in cazurile mentionate in standardele in vigoare specifice acestor instalatii:
    -la circuitele de comanda, automatizare,masura si semnalizare, cu exceptia circuitelor  de alimentare a tablourilor de comanda, atunci cand sectiunea in aluminiu este mai mare de 10 mmp sau a unor receptoare electrice, cum sant vanele si clapetele prevazute numai cu comanda locala si care nu fac parte din sistemul de automatizare al instalatiei respective, cazuri in care se prevad conductoa- re sau cabluri din aluminiu.
    La alegerea solutiilor de realizare a instalatiilor de conexiuni si distributie se va avea in vedre posibilitatea folosiri conductoarelor neizolate.
    La montarea conductoarelor rigide se vor prevedea, de regula, dispozitive de prindere si de compensare, care sa permita dilatarea  barelor si preluarea vibratiilor produse de manevrarea aparatelor de conectare.
    In toate cazurile in care se utilizeaza cabluri trebuie rspectate prevederile din Normativul pentru proiectarea si executarea retlelor de cabluri electrice- NTE 007 precum si indicatiile fabrici constructoare de cabluri.
    Imbinarile si contactele cailor de curent vor avea posibilitatea de trecere a curentului electric corespunzator sectiunii curente, rezistenta mecanica necesara si pastrarea in timp a calitatilor mecanice si electrice ale contactelor.
    Imbinarea conductoarelor se poate face cu suruburi sau prin sudura. imbinarea prin lipire nu se admite. imbinarile dintre conductoare din metale diferite se vor executa fie cu tratarea corespunzatoare a suprafatelor de contact, fie prin folosirea unor piese speciale.
    In scopul supravegheri temperaturi imbinarilor la conductoarele rigide ale cailor de curent pentru intensitati mari, se recomanda acoperirea imbinrilor cu vopsea care isi schimba culoarea in functie de temperatura.
    Barele sau conductoarele de nul intre punctul neutru al transformatoarelor si tablouri, precum si intre tablouri, se vor monta tot atat de ingrijit ca si cele de faza, ele fiind protejate impotriva atingerilor si deteriorarilor, ca si conductoarele sau barele de faza.
    Sectiunea conductoarelor sau barelor de nul va fi egala cu sectiunea celor de faza (in cazul unor materiale identice) pana la sectiunea de 16 mmp. In czul unor sectiunii mai mari de 16 mmp ale conductoarelor sau barelor de faza, conductorul sau bara de nul va avea sectiuni mai mici decat conductoarele fazelor.
    Bara de nul din interiorul tabloului se va realiza din otel cu sectiunea minima de 150 mmp,daca din verificarea la stabilitatea termica la scurtcircuit nu rezulta o sectiune mai mare.
    Dispunera barelor colectoare se recomanda sa se faca in plan orizontal si numai in cazuri bine motivate  se admite sa se faca in plan vertical.
    In interiorul tabloului trebuie sa se prevada pe bare suprafete neizolate si nevopsite, pentru a se face posibila scurtcircuitarea si legarea la pamant; aceste suprafete vor fi cositorite.
    Elementele constructiilor care se gasesc in aproprierea partilor conductoare de curent si care pot fi atinse de personal nu trebuie sa se incalzeasca datorita atiunii curentului electric la temperaturi peste 50 grade C, iar temperatura celor caare nu sant accesibile atingerii personalului nu trebuie sa depaseasca, de regula, temperaturi peste 70 grade C.
    Constructiile continand elemente metalice nu se vor verifica laa incalzire in regim normal, cand curentii in caile de curent invecinate nu depasesc 1000 A.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7