CONDITII PRIVIND CORIDOARELE DE ACCES LA TABLOURILE DE CONEXIUNI SI DISTRIBUTIE

    Latimea si inaltimea coridoarelor de deservire trebuie sa asigure posibilitatea deolasari usoare, efectuarii reviziilor locale si manipularii comode a aparatelor, echipamentelor si utilajelor de lucru din instalatie, precum si posibilitatii de evacuare in caz de incendiu.
    Latimea coridorului de deservire din fata sau spatele tabloului, masurata de la ingradirea de protectie si alte elemente de constructie (perete, bariere de protectie etc),pana la partile proieminente  ale tabloului trebuie sa fie de cel putin 0,8 m, iar distanta intre elementele neizolate aflate sub tensiune, din spatele tabloului, si elementele de constructie de la peretele opus tebuie sa fie de cel putin 1 m. Distanta intre tablou si perete, in cazul in care nu este necesar accesul in spatele tabloului nu se normeaza.
    Distanta pe orizontala intre marginea tabloului de distributie  si conductele metalice aparente (neacoperite cu materiale) in contact cu pamantul va fi de minimum 1,25 m.
    Latimea coridorului de deservireintre doua tablouri  sau intre alte tablouri si alte utilaje electrice trebuie sa fie de cel putin 1 m, iar distanta d intre elementele neizolate, sub tensiune, situate de o parte si de alta a coridorului trebuie sa fie de cel putin 1,4 m.
    In cazul in care distantele a si d  nu pot fi respectate, se vor prevedea ingradiri din plasa sau tabla pana la inaltimea de la care aceste distante sant respectate, dar dar nu mai putin de 1,7 m.
    Inaltimea  libera a coridorului de deservire, masurata intre pardoseal asi tavanul incaperii sau pana la elementele contructive, care nu se gasesc sub tensiune, trebuie sa fie de cel putin 1,9 m.
    Distanta intre partile sub tensiune neingradite, situate deasupra coridoarelor de deservire si pardoseale, trebuie sa fie de cel putin 2,5.
    In cazul in care aceasta distanta nu se poate respecta, ea va putea fi micsorata, cu conditia ingradiri in plan orizontal, dedesubtul partii sub tensiune, prin plasa sau tabla. Acesta ingradire nu poate fi insa sub inaltimea de 1,9 m.
    Inaltimea minima fata de pardoseala a legaturilor de jos ale tablourilor inchise trebuie sa fie stabilita, incat sa permita posibilitatea realizari razei de curbura a cablului cu diametrul cel mai mare, iar inaltimea maxima, fata de pardoseala, a laturi de sus a tabloului sa fie de cel mult 2,2 m.
    Coridoarele de deservire a sirului de tablouri, care au o lungime mai mare de 10 m pentru o singura latura, vor fi cu doua accese. Accesul in coridorul din spatele tablourilor poate fi realizat fie dinspre coridorul din fata tablourilor, fie dinspre o alta incapere. Cand coridorul are o latime mai mare de 3 m, prevederea a doua accese nu este obligatorie.
    Usile incaperilor se vor deschide, se vor deschide, de regula, spre exterior, cu exceptia usilor care separa incaperi cu instalatii cu tensiunea de peste 1000V, fata de cele cu tensiunea pana la 100 V, la care deschiderea usilor se va face spre incaperile cu tensiunea de 100 V.
    Usile trebuie prevazute cu braste a caror deschidere fara chieie sa se poata efectua numai din interior. Latimea usilor va fi de cel putin de 0,75 m, iar inaltimea de cel putin 1,9 m.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7