CONTINUITATEA IN ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA

    Operatorul de distributie are obligatia sa asigure continuitatea in alimentare cu energie electrica in conformitate cu normele de performanta stabilite. Operatorul de distributie(OD) ia toate masurile pentru reducerea duratei intreruperi si pentru a le programa la date si ore care sa afecteze cat mai putin utilizatorul.
    In situatia in care operatorul de distributie nu asigura nivelul de performanta stabilit standardul de performanta, utilizatori  racordati in zona reteaua electrica de distributie(RED) afectataau dreptul de a primi compensatii. Compensatiile se platesc de catre OD utilizatorilor al caror instalatii  sant racorda- te direct la reteaua acestuia.
    In cazul in care responsabil pentru nerepectarea indicatorilor de perfomanta este OD ce detine RED din amonte de reteaua la care sant racordate instalatiile utilizatorilor afectati, compensatiile se platesc  OD, urmand a fi recuperate de la OD responsabil prin solicitarea de despagubiri conform contractului de distributie incheiat intre cei doi OD conform reglementarilor in vigoare.
    La solicitarea unui utilizator cu o putere aprobata de cel putin 100 de kVA pe loc de consum, OD este obligat sa negocieze in contractul de distributie a unor prevederi speciale referitoare la continuitatea alimentarii si/sau calitatea tehnica a energiei electrice, suplimentare nivelurilor minime stabilita, convenind obligatiile tehnice si financiare care revin partilor, cu evidentierea distincta a acestora in contractul de distributie. OP este obliga sa anunte utilizatori afectati de intrruperile planificate, mentinand durata esimata a acestora.
    OD este indreptatit sa intrerupa calea de alimentare/evacuare a energiei electrice in situatiile si conditiile prevazute in contractul-cadre pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobat prin ordin al persdintelui ANRE, denumit contract-cadru pentru serviciul de distributie.
    Pentru lucarile de dezvoltare,retehnologizaressi mentenanta, OD va stabli, impreuna cu utilizatori, oprogramare convenabila pentru ambele parti. OD informeaza utilizatori si,in cazul utilizatorilor de tip client final, furnizorii acestora cu privire la data, ora, precum si durata intreruperilor necesare dupa cum urmeaza:
    a) in scris sau telefonic, cu minimum 15 zile lucratoare inainte de data de incepere a lucrarilor, in cazul clientilor noncasnici mari, precum si in cazul clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta incadrati in aceasta categorie, pentru aceasta categorie de clienti, OD retransmite anuntul cu privire  la data intreruperi cu 5 zile lucratoare inainte de data de incepere a lucrarilor.
    b) prin mass-media(minimm presa) si pagina proprie de internet, in cazul locurilor de consum si/sau de producere racordate la retelele electrice de JT si MT, cu exceptia celor aferente clientilor din aliniatul a), cu minim 5 zile lucratoare inainte de data inceperi lucrarilor.
    c) prin mass-media(minimum presa) si pagina proprie de internet, in cazul in cazul locurilor de consum si/sau de producere racordate la retelele electrice de JT, cu exceptia celor aferente clientilor prevazuti la lit a), cu minimum 2 zile lcratoare inainte de data de incepere a lucrarilor.
    In cazul in carecontractul de distributie este incheiat intre OD si utilizator, OD informraza utilizatorii si individual prin e-mail sau sms, daca informatiile privind adresa de e-mail sau numarul de telefon i-au fost puse la dispozitie de catre acestea.
    In situatia locurilor de consumsi/sau de producere, daca se ajunge la o intelegere cu majoritatea utilizatorilor afectati privind reprogramarea uneu intreruperi planificate. OD anunta toti utilizatori cu peivire la noua data, ora, precum si durata intreruperi necesare, cu minimum 5 zile lucratoare inainte de data de incepere a lucrarilor.
    In situatia in care, din motive obiective, OD renunta la intreruperea planificata acesta are oblgatia de a informa tilizatori ce urmau sa fie afectati de intrerupere cu minimum 24 ore inainte de data prevazuta pentru inceperea lucrarilor.
    La solicitarea unui utilizator, transmisa in scris, OD apeleaza la mijloace speciale (ex. alimentari provizorii, lucru sub tensiune, grupuri generatoare mobile), cu scopul limitari duratei de intrerupere sau chiar a limitari intreruperilor, sau realizarea lucrarilor necesare in afara programului de lucru al solicitantului. Cheltuielile suplimentare ale OD se suporta de utilizator in conditiile in care Od ii adreseaza o propunere tehnica si financira inainte a inceperi lucearilor.
    

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

NORMATIV I 7-TIPURI DE RETELE ELECTRICE DE DISTRIBUTIE JOASA TENSIUNE

PORNIREA SI PROTECTIA MOTOARELOR ELECTRICE

MONTARE APARATE SI RECEPTOARE ELECTRICE - NORMATIV I7